Woningeigenaren staan voor de complexe taak om hun bezit te verduurzamen. Aardgasvrij beheerst regelmatig de nieuwskolommen, naast het nieuws over stijgende aardgasprijzen en de geluiden dat een warmtepomp lawaai maakt en niet het comfort biedt van de vertrouwde cv-ketel.

Bij de omschakeling naar een duurzame energievoorziening zijn er 3 mogelijkheden te onderscheiden:

  1. Verwarmen met aardgas door over te stappen van een standaard (VR) ketel naar een (HR) ketel met hergebruik van de rookgassen om het energieverbruik te verminderen. Vooral geschikt voor woningen waar een warmtepomp nog niet toegepast kan worden.
  2. Hybride verwarmen. Met name toe te passen bij renovatie en vervanging, waarbij de warmtepomp samenwerkt met de bestaande CV-ketel. Alleen als het buiten te koud is om de gevraagde warmte te leveren of als extra warm water nodig is, springt de ketel bij. Met als resultaat aardgasbesparingen tot 70%.
  3. All-electric verwarmen. Met name geschikt voor woningen vanaf bouwjaar 2000.

 

Overweeg ook de inzet van de warmtepompboiler voor het duurzaam verkrijgen van warm tapwater, waarbij de energie uit de buiten- of ventilatielucht wordt gehaald en eventueel ook de door de zon opgewekte elektriciteit wordt gebruikt.

De basis voor een comfortabele en energiezuinige installatie is een juiste dimensionering. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is. De jaarrekening geeft een goede indicatie. Vervolgens wordt bepaald of de benodigde energie met een warmtepomp kan worden opgebracht.

Energiezuinigheid en comfort gaan zeker uitstekend samen, mits er rekening wordt gehouden met de energetische behoefte van de woning, de wensen van de consument en de opstelruimte van de warmtepomp-buitenunit om de geluiden over het lawaai te doen verstommen.

Jan Henk van der Wijk – Marketing & Communicatiemanager ATAG Verwarming Nederland bv, namens de sectie warmteopwekking van de Nederlandse Verwarmingsindustrie

Column Installateurszaken, januari 2023