Update

Legionella besmetting via cv-ketel

De NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) waarschuwt in een bericht van 13 juli 2023 voor legionellagevaar bij gebruik van twee specifieke type cv-ketels van een fabrikant Ferroli. Meer informatie over de waarschuwing en veel gestelde vragen vindt u op de website van de NVWA.

Wanneer is legionella gevaarlijk?

Volgens het RIVM kan de legionellabacterie voorkomen in heel kleine waterdruppeltjes (aerosolen) die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld douches, tuinslangen met een vernevelstand of bubbelbaden. Door het inademen van deze kleine druppeltjes kan de legionellabacterie in uw longen komen. Daar kan de bacterie voor klachten zorgen, maar de kans dat u ziek wordt is klein.

Als u een combiketel heeft waarvoor de veiligheidswaarschuwing van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geldt, volg dan de reinigingsadviezen die u op de website van de NVWA kunt vinden.

Preventie

Cv-ketels zijn aan diverse veiligheidseisen onderworpen. Het is belangrijk op te merken dat legionellapreventie niet uitsluitend afhankelijk is van de cv-ketel, maar van het gehele verwarmingssysteem en de waterinstallatie. Het RIVM stelt dat de kans om legionella te krijgen van uw douche heel klein is en geeft tips om de legionellagroei te beperken door op het volgende te letten:

  • Stel de warm water temperatuur van de boiler of combiketel goed af (ten minste 60 graden).
  • Zet de combiketel (cv-ketel) niet in de ECO-stand als u maar weinig of kort warm water gebruikt. In de ECO-stand duurt het even voordat de hoogste temperatuur wordt bereikt. Het is belangrijk dat de warmwaterleidingen regelmatig voor langere tijd (meerdere minuten; bijvoorbeeld tijdens douchen) de hoogste temperatuur halen om legionellagroei in de leidingen te beperken.
  • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is onder andere belangrijk dat opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen.
  • Heeft u (bijna) de pensioenleeftijd en/of heeft u onderliggend lijden, dan is het verstandig om elke 2 à 3 jaar de doucheslang en douchekop te vervangen en de thermostatische mengkraan (indien aanwezig) te laten reinigen.

Aanvullende tips zijn:

  • Zorg voor een goede doorstroming van het warme water door het systeem. Regelmatig gebruik en afname van warm water voorkomen stilstaand water in de leidingen, waardoor de groei van legionella wordt beperkt. Denk bijvoorbeeld aan een lange afwezigheid door vakantie.
  • Regelmatig onderhoud van het verwarmingssysteem, inclusief de cv-ketel en het warmwatersysteem. Volg de aanbevelingen van de fabrikant en laat het systeem regelmatig controleren, reinigen en onderhouden om optimale prestaties en veiligheid te waarborgen.

Het RIVM adviseert verder om apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon te maken. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Voorbeelden:

  • Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeg laten lopen. Leeg ook de tuinslang als deze niet wordt gebruikt, zeker als deze in de zon ligt. Ook na vakantie de tuinslang eerst goed door laten lopen.
  • Fonteinen, waterornamenten, luchtbevochtigers, luchtwassers, luchtverkoelers en soortgelijke apparaten volgens de instructies van de fabrikant schoonmaken. Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt.

Normen, richtlijnen en standaarden

Voor de preventie van legionella in drinkwater gelden verschillende normen, (wettelijke)regelingen en richtlijnen, waaronder:

  • De Nederlandse Drinkwaterwet en de Drinkwaterregeling bevatten specifieke voorschriften voor de kwaliteit en veiligheid van drinkwater, inclusief maatregelen ter preventie van legionella. Deze wetgeving legt verantwoordelijkheden vast voor drinkwaterbedrijven en eigenaren/beheerders van collectieve waterinstallaties.
  • De NEN 1006-norm is een Nederlandse norm voor de aanleg van leidingwaterinstallaties. Het bevat eisen en richtlijnen voor ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud van drinkwaterinstallaties, inclusief maatregelen tegen legionella. Het naleven van deze norm is van belang voor het waarborgen van de drinkwaterkwaliteit en het voorkomen van legionellabesmetting.
  • De ISSO 55.1 en 55.2 richtlijnen geven technische en beheersmatige adviezen voor het voorkomen en bestrijden van legionellabesmetting in leidingwater en koeltorens.

Het is belangrijk dat zowel drinkwaterbedrijven als eigenaren/beheerders van collectieve waterinstallaties hun verantwoordelijkheden nemen om legionellabesmetting te voorkomen. Zij kunnen hierbij ondersteuning krijgen van gespecialiseerde adviseurs en installatiebedrijven, en moeten zich houden aan de geldende wet- en regelgeving en normen.

Gebruikers van de waterinstallatie kunnen ook bijdragen aan de preventie van legionella door de adviezen op te volgen die worden gegeven door de beheerder van de installatie en door de relevante instanties zoals het RIVM en de NVWA.