Op verzoek van het CDA, D66, GroenLinks, de SP, de PvdA en de ChristenUnie heeft het PBL hun verkiezingsprogramma’s voor de periode 2021-2025 geanalyseerd op effecten voor de leefomgeving. In het rapport zijn de effecten van maatregelen voor de onderwerpen geanalyseerd:
– Mobiliteit & bereikbaarheid,
– Klimaat & energie,
– Landbouw, voedsel & natuur en
– Wonen
Alle deelnemende partijen doen voorstellen met aanzienlijke effecten op de leefomgeving, maar ook met belangrijke verschillen in vormgeving en maatvoering. De meerwaarde van deze analyse is vooral dat zij inzicht geeft in de overeenkomsten en verschillen van de effecten van de partijvoorstellen. Het complete rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving bevat 335 pagina’s. Voor het 3-stappenplan en het verduurzamen van de bestaande gebouwde omgeving via de hybride route zijn de volgende tabellen relevant:
Tabel 4.1. Overzicht van maatregelen omtrent normeringen.
Tabel 4.11 De financiële consequenties van de verduurzamingsplannen. Het afdwingen van warmtepompen via normeringen wordt dus door een flink aantal partijen (CDA/D66, GL en CU) voorgesteld.
‘Groen Links, D66, de ChristenUnie en het CDA willen de toepassing van warmtepompen afdwingen via normering. Bij GroenLinks en de ChristenUnie betreft dat voor alle woningen bij ketelvervanging minimaal hybride warmtepompen vanaf 2023 respectievelijk 2025. D66 stelt dit ook voor vanaf 2023, maar eist daarnaast dat woningen met label B en hoger overschakelen op all-electric warmtepompen. Het CDA gaat uit van een geleidelijk oplopende efficiencynorm voor nieuwe ketels’.
Helaas heeft het PBL niet voor iedere maatregel in detail de CO2-uitstoot / financiële consequenties berekend, maar de maatregelen gegroepeerd.
Belangrijk te vermelden is dat de VVD haar verkiezingsprogramma níet heeft willen doorrekenen.
Lees het hele bericht van PBL hier. [Bron: Planbureau voor de Leefomgeving]