De SDE++ levert een belangrijke bijdrage aan het kosteneffectief realiseren van het streven van het kabinet naar 49% CO₂-reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Voor dit jaar zijn van enkele nieuwe categorieën onderzocht of ze voor subsidie in aanmerking kunnen komen. De vormgeving van categorieën in de SDE++ in 2021 is in belangrijke mate gebaseerd op het advies van het PBL. Het PBL heeft medio 2020 een marktconsultatie gehouden. De marktconsultatie heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd, waardoor er ten opzichte van het conceptadvies belangrijke wijzigingen konden worden doorgevoerd. Het advies van het PBL is als bijlage bijgevoegd bij deze brief. In het advies van het PBL zijn verschillende nieuwe categorieën doorgerekend die passen bij de verbreding van de regeling met het oog op het stimuleren van CO₂-reductie.
In de brief aandacht voor nieuwe technieken binnen de SDE++ in 2021 én nieuwe categorieën binnen bestaande technieken in de SDE ++. [zie onderstaand ter duiding]
Het PBL adviseert ook over technieken die reeds eerder zijn opengesteld. Soms blijkt dat een andere opzet van categorieën beter past bij de projecten die in de markt worden ontwikkeld. Maar er kan ook een nieuwe variant binnen een bestaande techniek zijn. Op basis van het advies van het PBL worden de volgende nieuwe categorieën in 2021 opengesteld:
Aquathermie
o Thermische energie uit oppervlaktewater (voor directe toepassing zoals in de glastuinbouw)
o Thermische energie uit oppervlaktewater (basislast)
Zon-PV < 1 MWp, grondgebonden of drijvend op water
PVT (zonthermie en productie van stroom) met warmtepomp
Vergisting van biomassa: verlengde levensduur van bestaande installaties.
CO₂-afvang en -opslag (voor gasvormig en vloeibaar transport)
o CO₂-opslag bij bestaande CO₂-afvanginstallaties;
o Nieuwe pre-combustion CO₂-afvanginstallaties bij bestaande installaties;
o Nieuwe post-combustion CO₂-afvanginstallaties bij bestaande installaties;
o Nieuwe pre-combustion CO₂-afvanginstallaties bij nieuwe installaties1;
o Nieuwe post-combustion CO₂-afvanginstallaties bij nieuwe installaties.
Tevens wordt gekeken naar categorieën voor 2022 van verbreding naar verdieping. Daarbij is nadrukkelijk oog voor het behoud van de uitvoerbaarheid. De verbreding van de SDE+ brengt kansen, onder andere voor méér CO₂-reductie per euro subsidie en de ondersteuning van verschillende nieuwe technieken, maar brengt ook risico’s met zich mee en is ook niet voor alle technieken het juiste instrument.
Lees hieronder de volledige brief:
openstelling-sde-2021