PERSBERICHT

Met veel enthousiasme heeft de verwarmingsbranche kennisgenomen van de kabinetsplannen om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Het demissionaire kabinet maakt de komende jaren 800 miljoen euro extra vrij voor de warmtetransitie. Hiervan is 288 miljoen euro beschikbaar voor het plaatsen van (hybride) warmtepompen in gebouwen die moeilijk aardgasvrij te maken zijn.

Hybride route
Twee weken terug becijferde de Nederlandse Verwarmingsindustrie dat de CO2-reductiedoelstelling van de gebouwde omgeving voor 2030 gehaald kan worden door 1,7 miljoen hybride warmtepompen te installeren. Het demissionaire kabinet kiest met deze plannen nadrukkelijk voor deze hybride route.

Henk Sijbring, voorzitter van de NVI: “Het is goed om te zien dat steeds meer partijen overtuigd zijn van de voordelen van de hybride route. De hybride route is niet alleen belangrijk voor de verduurzaming van Nederland, maar ook voor de Nederlandse economie. De koning benoemde in zijn troonrede expliciet de exportkansen van technologische innovaties van de energietransitie. De hybride warmtepomp is daar een goed voorbeeld van. De verwarmingsbranche zet de komende jaren alles op alles om hier een hoogwaardige bijdrage aan te leveren.”

Uitvoering in gemeenten
Eind van dit jaar presenteren gemeenten hun warmtetransitie-visies waarin beschreven staat hoe en wanneer zij de woningen en gebouwen in hun gemeente willen verduurzamen. In aanloop naar deze plannen zet het kabinet nu de schijnwerpers op de stapsgewijze verduurzamingsroute middels isolatie, energiebesparende maatregelen en de hybride warmtepomp. De verwarmingsbranche ondersteunt deze route en zal zich de komende jaren inzetten om gemeenten en burgers te informeren over de warmtetransitie in samenwerking met het Expertisecentrum Warmte en de lokale energieloketten.