De hybride warmtepomp vormt een eenvoudige en snelle oplossing voor de verduurzaming van de bestaande bouw. Met een relatief klein en licht apparaat kunnen we een grote verduurzamingsstap zetten. Om de kansen van de hybride warmtepomp te kunnen bepalen, moeten we vaststellen wat de werkelijke prestaties zijn van de hybride warmtepomp in de praktijk. Vanuit deze vraagstelling ontstond het ‘Demonstratieproject Hybride Warmtepompen’. Het project is een initiatief van de Nederlandse Verduurzamingsindustrie Gebouwde Omgeving (NVI-GO), Techniek Nederland, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het doel van dit project is om in circa 200 woningen, die qua bouwjaar en type uiteenlopen, de hybride installaties minimaal één stookseizoen te monitoren. Via uitgebreide metingen kunnen we bepalen welke verlaging van het energiegebruik de hybride warmtepomp realiseert. Zo is het mogelijk om zonder tussenkomst van aannamen en berekeningen vast te stellen wat de gevolgen zijn voor het gasgebruik, de CO2 -uitstoot en de energiekosten van de bewoners. Van 120 deelnemers hebben we inmiddels voldoende data van goede kwaliteit om de prestatie van het hybride
warmtepompsysteem te kunnen bepalen. Hiervoor vergeleken we het jaarlijks energiegebruik van de deelnemende woning voor plaatsing van de hybride warmtepomp met het energiegebruik na plaatsing. Deze bepaling komt het dichtst bij de beleving van de bewoner die zijn energiegebruik (de energierekening) voor en na plaatsing van het hybride systeem met elkaar zal vergelijken.

Eerste conclusies: forse besparingen
Het project levert nu al enkele belangrijke conclusies op:

  • De deelnemende woningen hadden over de twee jaar voorafgaand aan het project een gemiddeld gasgebruik van 1850 m3.
  • Door plaatsing van het hybride systeem is het gemiddeld gasgebruik 75% verminderd tot 475 m3.
  • Om deze besparing te behalen, gebruikten de woningen gemiddeld 2360 kWh aan extra elektriciteit per woning.
  • Dit resulteert in een jaarlijkse besparing van bijna 1000 euro per woning. Daarbij rekenen we met de energietarieven volgens het prijsplafond: 1,45 euro voor een m3 gas en 0,40 euro voor een kWh. Gerekend met de huidige (mei 2023) marktgemiddelde tarieven is deze besparing 1250 euro per jaar.
  • Veel deelnemers aan het project hebben zonnepanelen, voor hen zal de besparing nog groter zijn.

Conclusies en aanbevelingen
Het Demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving leverde tot nu toe waardevolle inzichten op. Omdat voor bepaalde effecten een langere meetperiode belangrijk is, verlengen we het onderzoek met nog een jaar.

Het onderzoek heeft laten zien dat oude woningen met de huidige radiatoren in combinatie met een hybride cv-installatie een goed resultaat geven, zolang het radiatoroppervlak in de belangrijke ruimten (woonkamer) en de doorstroming in die radiatoren voldoende is. Het is ook belangrijk dat lucht om en door de radiator goed kan bewegen. Daardoor kan een radiator zijn warmte goed afgeven. Installaties met complexe zoneregelingen, die eerder naar tevredenheid functioneerden, kunnen door lagere watertemperaturen problemen geven. Dit is overigens goed oplosbaar. Ook grote installaties, met een complexe loop van de leidingen, kunnen met lagere watertemperaturen problemen geven. Met een goede regeling en voldoende doorstroming is een buffertank niet nodig. Waterzijdig inregelen met drukonafhankelijke ventielen is aan te bevelen. In een paar gevallen, met duidelijk waarneembare afgifteproblemen, pasten we ventilatorstrips of
laagtemperatuurradiatoren in de woonkamer toe. De extra winst van dit soort oplossingen zullen we het komende jaar nader onderzoeken.

Lees de hele samenvatting.

Samenvatting resultaten Demonstratieproject Hybride warmtepompen in de gebouwde omgeving – juni 2023

Download